Kvalitetsskjortor

En skjorta är aldrig bara en skjorta. Här hittar du information om modeller och passform, skjortans anatomi samt skjortkunskap och tvättsymbolernas betydelse. Det lönar sig att köpa en kvalitetsskjorta.

Uppfattningen om hur en skjorta ska sitta skiljer sig från person till person. Man kan lätt tro att det bara handlar om kroppsform, men i själva verket är det mycket mer än så. Trender, personlig smak, stil och användningsområde är några av alla de faktorer som spelar in i hur man vill att den perfekta skjortan ska sitta.

Våra herrskjortor
Vi har lyssnat till våra kunders behov och skapat två huvudmodeller som tillgodoser de flesta kroppar och stilar.

Regular fit
Klassiska herrskjortor med en ledig passform, så beskriver vi vår passform Regular fit. Unikt för våra skjortor är att varje kragstorlek också har en egen storlek i kroppen. Det gör det mycket lättare att hitta en skjorta som sitter perfekt. Skjortor i passform Regular fit tillverkas i storlek 37-46.

Se våra Herrskjortor, Regular fit.

Slim fit
Vår mest populära passform heter Slim fit och är som namnet antyder en smal passform. Unikt för våra skjortor är att varje kragstorlek också har en egen storlek i kroppen. Det gör det mycket lättare att hitta en skjorta som sitter perfekt. Skjortor i passform Slim fit tillverkas i storlek 36-44.

Se våra Herrskjortor, Slim fit.

Extra lång ärm
Vi tillverkar varje säsong ett stort antal herrskjortor med extra lång ärm. Dessa skjortor har 4 cm längre ärmar än normalt och tillverkas i Regular fit eller Slim fit. Varje kragstorlek har en egen storlek även i kroppen vilket gör det lättare att hitta en skjorta som sitter perfekt. Skjortor med extra lång ärm är också extra långa i kroppen, 2 cm längre än normalt.

Se våra Skjortor med Extra lång ärm.

Modellöversikt dam
Våra damskjortor och blusar finns i ett mycket stort antal modeller och passformer. En del är klassiska och tidlösa, andra trendiga och säsongsaktuella. Här finns både figurnära, tighta skjortor men också rakare och ledigare varianter. Våra damskjortor tillverkas i storlek 34-46.

Se våra Damskjortor och Blusar.

 Kvalitetsskjortor - The Shirt Factory

Att stryka en skjorta

Att få ett snyggt resultat när du stryker en skjorta tar tid. Men med våra goda råd kan den tiden bli kortare. Att lämna in sina skjortor för tvätt och strykning är bekvämt men innebär ofta lite större slitage.

För att lyckas med strykningen måste du ha ett ångstrykjärn av god kvalitet. Slarva inte med att fylla på med vatten om det tar slut under strykningen. Undersidan på strykjärnet (stryksulan) måste vara ren. Riktiga skjortentusiaster använder destillerat vatten för att slippa igenkalkade ångkanaler. Vissa strykjärn är självavkalkande, medan vissa kan behöva en omgång avkalkningsmedel då och då.
  1.  Börja med att läsa i skjortans tvättråd vilken stryktemperatur som rekommenderas.  En bomullsskjorta tål höga temperaturer, oftast tre prickar på strykjärnet.
  2. Knäpp upp alla knappar och ta ur kragstickorna.
  3. Fukta skjortan med t.ex. en blomspruta eller en gammaldags dänkflaska.
  4. Rundstryk manschetterna på både avigsidan och rätsidan. En skjorta med dubbel manschettviks ut helt och hållet.
  5. Stryk kragen först på avigsidan och sedan på rätsidan. Stryk från mitten och ut mot kragsnibbarna.  Vik sedan kragen längs med kragståndet och pressa medstrykjärnet en stund så att kragen ligger snyggt.
  6. Ärmarna kan strykas platt på strykbrädan eller med en speciell ärmbräda. Fördelen med ärmbräda är att du slipper de veck som annars blir väldigt framträdande.
  7. Framstycken stryks sedan omsorgsfullt. Även framslån och mellan de översta knapparna.
  8. Sist stryks ryggen.
Överkurs 1
Även om du tänkt ha översta knappen oknäppt i skjortan ger det ett snyggt resultat att först knäppa den, t.ex. tills du tagit på dig en kavaj eller tröja och kragen lagt sig lite.

Överkurs 2
Den som vill ha en nonchalant och somrig look gör bäst i att följa alla punkter ovan, för att sedan torktumla skjortan en kort stund på låg temperatur.

Obs
En linneskjorta gör sig till skillnad från en linneduk bäst ostruken.
 

Tvättråd för skjortor

Alla våra skjortor är försedda med en tvättrådsetikett. Läs alltid på etiketten innan du tvättar eller behandlar skjortan. Här är en guide som hjälper dig att tyda de vanligaste symbolerna.

Tvättråd för skjortor - symboler

 

Strykfria skjortor

Våra strykfria skjortor är tillverkade i tyg av 100% bomull men har en behandling och en vävteknik som håller dem slätare. Det gör dem också otroligt lättskötta. För att behålla skjortorna strykfria är det bra att undvika centrifugering. Ofta kallas tvättprogrammet med lättare centrifugering just ”strykfritt”. Häng upp den fuktiga skjortan direkt på galge och sträck sömmarna, manschetterna, knappslån och kragen.

Se våra Strykfria Herrskjortor.
Se våra Strykfria Damskjortor.

Vi har också lättstrukna skjortor i vårt sortiment. De är också tillverkade i tyg av 100% bomull men har genomgått en lättare efterbehandling som gör dem lätta att stryka. Tvättrådet med skonsam centrifugering gäller även här, men skjortan behöver strykas något för att uppnå bästa resultat.